Hege Susanne Bergan
levepistolen hege susanne bergan.jpg

Levepistolen

Dikt
Tiden 2018

 

Det ble lyst
og det ble du

skriket som bevis
for at du hører til hos oss nå
ute i lufta
den fins i overflod her
forsyn deg

du begynner i armene våre
under øynene våre

et ansikt
så nytt og gjenkjennelig
alt fins her
men du må finne det

Fine nye dikt av Hege Susanne Bergan om gleder og bekymringer ved å ha barn.
— NRK Bok, Instagram
Den grep meg med tittelen og smurte seg før frokost rundt hjertet mitt som postei på ei skive. (...) Dette er en bok som skriver seg inn i hylla mi som et skudd på nyttårsaften. (...) Det er en fest, med det alvoret bak som et nytt år avdekker. Barnet blir et år eldre og jeg forstår med ett at jeg har vært dette barnet jeg også, i oppvekst, krig, lek og kjærlighet. Jeg anbefaler Levepistolen for alle som ønsker å oppleve verden med et barnesinn, etter at de selv har blitt voksne. Tilbakeglimtet gav meg et stort aha, slik barn kan levere det. Jeg ønsker meg en brukt lekeløve.
— Helene Larsen, tidsskriftet Voks
Jeg har ikke lest henne før, men ble fortryllet av årets utgivelse, så dette navnet har jeg bitt meg merke i. (...) I jobben min justerer vi oss ned til barnet, vi søker i barnets omgivelser for å finne ut hvorfor barnet viser den oppførselen som det gjør. I denne diktsamlingen gjør Bergan akkurat det samme. (...) Noen av diktene er veldig mørke, og jeg føler en form for befrielse når det går opp for meg at her finnes det ikke sukkersøte skildringer av barnslig lykke.
— Tine Sundal, tinesundal.blogspot.no
jeg sier hele tiden ting som kjærlighet.jpg

Jeg sier hele tiden ting som: Kjærlighet

Dikt
Tiden 2008

 

Jeg eier ikke blygsel.
Jeg forteller hva som helst til hvem som helst.
Etterpå angrer jeg.
Det er kanskje blygsel.

Ekspanderende beatlitteratur er gjort; nokon skriv livet sitt med eit breitt lerret og ein myndig pensel. (…) Det moderne menneske si erkjenning, tolkar eg. Dette er beat, dette er song. Og det får heilt sikkert lesarar, spår eg.
— Helge Rykkja på helgerykkja.com
Den andre utgivelsen, som lover mye for framtiden, er på 200 sider. Det er en hybrid av dagbok- sitater, avissitater, aforismer, øyeblikksbilder, alt i dikt- form, pluss et par prosasider. Det høres rotete ut, men det er veldig redigert, og inndelt i kapitler med overordnet tematikk. (...) Bergans siste bok har ligget på bordet mitt siden den kom ut for tre år siden. Noen bøker vil man liksom ikke gjemme vekk, men ha liggende med forsiden opp.
— Ingri Lønnebotten, Klassekampen
Jess. Dette er fint, tenker jeg. Jeg humrer. Smiler. Stopper opp, leser på ny. Som for eksempel: «Atten år/Det er for seint å lære å tegne nå./Alt jeg ikke har klart til nå kan jeg bare gi opp.» Og så, en god del senere: «Mamma sier: Du har aldri visst noe om hvordan det er å være dum»
— Hilde Sofie Pettersen, studvest.no
d8d8bc.jpg
ikke noe av dette står om livet.jpg

Ikke noe av dette står om livet

Dikt
Tiden 2007

 

Han smører honning på og
skyver over bordet og det
fins ingen grunn til å avslå

slik andre jenter
tar på seg lipgloss gnir hun
en brødskive varsomt mot leppene

... det er mange fine tekster her, og det er en sår og trassig og desillusjonert beretning om kjærligheten som skrives frem. På sitt beste skriver Bergan vakkert og konsist, som i det lille diktet “Hvis du kommer nær nok/blir jeg borte/jeg kunne ønske du/bodde i meg”, eller også absurd humoristisk, som i et av mine favorittdikt i samlingen, som lyder “Selv er jeg 24/jeg kan holde meg for ørene/med knærne”.
— Marianne Enge, Aftenposten
Bergan viser på sitt beste en befriende originalitet som ikke virker bestilt eller tilgjort. En skjevt opplevd hverdagssituasjon, et komisk sluttpoeng eller en avvæpnende twist gjennom sistelinjen fører de beste diktene inn i rike assosiative landskap. (...) Bergan har en språklig spenst, en formuleringsevne som lover godt.
— Arne Hugo Stølan, VG
Bergan greier å skildre frustrasjonen, nærleiken, avstanden og spenninga med få, men vakre ord. Skrivestilen speglar temaet ho tek opp: Kjærleik. Det er enkelt, samtidig så komplisert.
— Tora Systad Tyssen, Universitas